ŠC  |   STŠ  |   SG  |   SESGŠ  |   VSŠ  |   MIC  |   IOD  |   ENG 

Vizija VSŠ ŠC Kranj: Postati odlična šola za poklice in družbo prihodnosti

Praktično izobraževanje

Praktično izobraževanje - povezovanje teorije in prakse

 

Praktično izobraževanje se izvaja v podjetjih, pri samostojnih podjetnikih ali drugih organizacijah.

Z načrtnim organiziranjem mreže podjetij, ki izvajajo praktično izobraževanje za študente višjih šol, ima šola zelo dobre izkušnje. V mrežo podjetij je trenutno vključenih več kot 80 podjetij.

Šola tesneje sodeluje s podjetji tudi na drugih področjih - izmenjuje izkušnje, zadovoljuje potrebe po kakovostni strokovni rasti, pripravlja različne krajše programe usposabljanj za mentorje.

Šola vsako leto pozove podjetja s seznama članov mreže podjetij, naj sporočijo želje po številu študentov, ki bi lahko pri njih opravili praktično izobraževanje. Šola nato objavi ponudbe podjetij na oglasni deski in spletnih straneh. Študentje se glede na objavljeno ponudbo s posebnim obrazcem prijavijo za opravljanje praktičnega izobraževanja, lahko pa izrazijo željo za opravljanje izobraževanja v podjetju, ki ni član mreže podjetij. V tem primeru začne teči postopek za vključitev podjetja v mrežo podjetij.

Tik preden odidejo študenti na praktično izobraževanje v podjetje, šola z namenom krepitve uspešnega sodelovanja organizira delovno srečanje z mentorji v podjetjih in predavatelji.

Na srečanju se predstavijo pričakovanja, dogovori o nalogah mentorja v podjetju in organizatorja praktičnega izobraževanja, o spremljanju, vrednotenju in vodenju dokumentacije mentorja, študenta in organizatorja praktičnega izobraževanja, dogovori o terminu sodelovanja in komuniciranja med organizatorjem praktičnega izobraževanja in mentorjem v času poteka praktičnega izobraževanja, usklajevanje stališč in odgovorov na odprta vprašanja študentov.

Vsebinsko in organizacijsko izvedbo praktičnega izobraževanja usklajuje predavatelj višje strokovne šole - organizator praktičnega izobraževanja z mentorjem v podjetju. Organizator praktičnega izobraževanja vsaj enkrat v vsakem letniku obišče študenta v podjetju. Praktično izobraževanje lahko študent opravlja v več podjetjih.

Spremljanje, ocenjevanje in vrednotenje praktičnega usposabljanja z delom je v sklopu praktičnega izobraževanja zelo pomembna naloga. Večina teh nalog je poverjena mentorju v podjetju. Temu pomaga organizator praktičnega izobraževanja na šoli. Mentor spremlja napredovanje v razvoju kompetenc in ocenjuje študenta pri nalogah, ki izhajajo iz programa. Ob zaključku praktičnega izobraževanja poda opisno oceno dela študenta.

Študenti svoje delo dokumentirajo v Poročilu o delu, v prvem letniku pa morajo opraviti tudi seminarsko nalogo. Študenti z več kot tremi leti ustrezne delovne dobe so oproščeni praktičnega izobraževanja, opraviti pa morajo seminarsko nalogo po navodilih organizatorja praktičnega izobraževanja.

slovensko english      Šola prihodnosti

november 2019
ptsčpsn
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

erasmus

20letVSS

Spoštovani obiskovalec. Naše spletne strani uporabljajo piškotke. Pravno obvestilo

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information